Het komt goed met ons eten

© Joris Relaes & Nele Jacobs - Academia Press

Hoe technologie en klimaat ons nieuwe voedselkansen bieden

Start wo 30 september '26
19:30 - 22:00

1 sessie

Prijs

Standaard: € 9
Alle tarieven

Waar Avansa Centraal Vlaanderen vzw
Rode Kruisstraat 23
9100 Sint-Niklaas

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Wat zullen we eten? Vandaag zijn de winkelrekken gevuld, maar hoe zit dat in de toekomst? Terwijl klimaatverandering en mondiale spanningen ons voedselsysteem onder druk zetten, zit ook de wetenschap niet stil. Deze lezing neemt je mee langs de cruciale kantelpunten waarop landbouw, visserij en voeding staan - van microben die ons eten produceren tot de bodem die ons redt, van artificiële intelligentie die onze zeeën scant tot nieuwe avonturen in de keuken.


Vertrekkend vanuit het wonder dat het landbouw- en voedselsysteem erin slaagt om dagelijks het overgrote deel van de mensen op onze aarde te voorzien van voldoende, gezond en gevarieerd voedsel gaat de lezing in op de uitdagingen waarmee dit systeem worstelt en waar het trouwens vaak zelf mede de oorzaak van is.


De grootste uitdagingen van de Vlaamse landbouw enerzijds de beschikbaarheid, betaalbaarheid en de kwaliteit van de landbouwgronden en anderzijds het gezinsbedrijf dat onder druk staat passeren de revue.


De oplossingen waaraan de onderzoekers van het Instituut voor landbouw- visserij- en voedingsonderzoek (ILVO) werken worden voorgesteld waarbij de meest geavanceerde technologieën worden ingezet, maar waarbij evenzeer wordt teruggegrepen naar de antwoorden die we doorheen de jaren gaandeweg vergeten zijn.


Verder wordt stilgestaan bij de rol van het beleid en het belang van voedselautonomie.


Nu al nieuwsgierig? Ontdek al een tipje van de sluier in hun podcast.


Onze leefwereld is volop in transitie op vele vlakken, en ook ons voedselsysteem (en spijsvertering) zal mee moeten evolueren. Naar beter. Dit boek (en lezing) geeft hoop. Er zijn alternatieven, en daar spelen onze onderzoekscentra een pioniersrol in.'

- Bram Verbruggen, Belgisch meteoroloog en weerman voor de VRT


Inschrijven is noodzakelijk.

Sessies

  • wo 30 september '26
    19:30 - 22:00
    Avansa Centraal Vlaanderen vzw - Bar - gelijkvloers

Locatie(s)

  • Avansa Centraal Vlaanderen vzw Rode Kruisstraat 23
    9100 Sint-Niklaas Toon op kaart

Prijs

  • Standaard
    € 9
  • Met korting
    € 4,5
    Wie heeft recht op de prijs met korting? * Mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds of OMNIO-statuut * Studenten (enkel geldig voor voltijdse studenten, ingeschreven voor een volledig leerplan) * Werkzoekenden Bezorg ons voor de start van de activiteit een bewijs van korting: het kleefbriefje van de mutualiteit, een kopie van je studentenkaart of een kopie van je stempelkaart.

Begeleiding

Joris Relaes

Joris Relaes is landbouwingenieur en sinds tien jaar administrateur-generaal van ILVO (Instituut…
Meer over Joris Relaes

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project De Voedselbosbende