Hoe technologie en klimaat ons nieuwe voedselkansen bieden
Waar
Avansa Centraal Vlaanderen vzw
Rode Kruisstraat 23
9100 Sint-Niklaas
Begeleiding
Wat zullen we eten? Vandaag zijn de winkelrekken gevuld, maar hoe zit dat in de toekomst? Terwijl klimaatverandering en mondiale spanningen ons voedselsysteem onder druk zetten, zit ook de wetenschap niet stil. Deze lezing neemt je mee langs de cruciale kantelpunten waarop landbouw, visserij en voeding staan - van microben die ons eten produceren tot de bodem die ons redt, van artificiële intelligentie die onze zeeën scant tot nieuwe avonturen in de keuken.
Vertrekkend vanuit het wonder dat het landbouw- en voedselsysteem erin slaagt om dagelijks het overgrote deel van de mensen op onze aarde te voorzien van voldoende, gezond en gevarieerd voedsel gaat de lezing in op de uitdagingen waarmee dit systeem worstelt en waar het trouwens vaak zelf mede de oorzaak van is.
De grootste uitdagingen van de Vlaamse landbouw enerzijds de beschikbaarheid, betaalbaarheid en de kwaliteit van de landbouwgronden en anderzijds het gezinsbedrijf dat onder druk staat passeren de revue.
De oplossingen waaraan de onderzoekers van het Instituut voor landbouw- visserij- en voedingsonderzoek (ILVO) werken worden voorgesteld waarbij de meest geavanceerde technologieën worden ingezet, maar waarbij evenzeer wordt teruggegrepen naar de antwoorden die we doorheen de jaren gaandeweg vergeten zijn.
Verder wordt stilgestaan bij de rol van het beleid en het belang van voedselautonomie.
Nu al nieuwsgierig? Ontdek al een tipje van de sluier in hun podcast.
Onze leefwereld is volop in transitie op vele vlakken, en ook ons voedselsysteem (en spijsvertering) zal mee moeten evolueren. Naar beter. Dit boek (en lezing) geeft hoop. Er zijn alternatieven, en daar spelen onze onderzoekscentra een pioniersrol in.'
- Bram Verbruggen, Belgisch meteoroloog en weerman voor de VRT
Inschrijven is noodzakelijk.
Deze activiteit maakt deel uit van het project De Voedselbosbende

