Een voedselrevolutie van boeren en burgers
Een lezing door Dirk Holemans, hoofdredacteur van sociaal-ecologisch tijdschrift Oikos. Hij geeft met zijn nieuwste boek een helder pleidooi voor een rechtvaardig en veerkrachtig landbouwsysteem.
In deze lezing gooien we het met de Denderende Donderdagen, na de smuljungle, nog eens over de boeg van duurzame voedselproductie.
Dirk Holemans fileert de hedendaagse voedingsindustrie zonder omwegen. Hij trekt een confronterende parallel met de tabaksindustrie en stelt ongemakkelijke vragen over macht, winst en gezondheid.
Holemans gaat dieper in op de opmars van ultrabewerkt voedsel, de steeds krimpende zeggenschap van consumenten over hun eigen voeding, en de positie van boeren die klem zitten tussen schaalvergroting en multinationals. Ook de impact van klimaatontwrichting op onze voedselzekerheid blijft niet buiten schot.
Holemans is ervan overtuigd dat boeren en burgers weer bondgenoten moeten worden. In zijn boek toont hij de mogelijkheden aan en toont hij aan dat die samenwerking cruciaal is voor klimaat en gezondheid.
Tot slot pleit hij ook voor het herstel van relaties: tussen boer en consument, tussen voeding en natuur, tussen voeding en lichaam.
Inschrijven is noodzakelijk.

